Jokseenkin jännittynyt tunnelma aamulla kun ei tiennyt mitä odottaa leikkaavan ortopedin vastaanotolta. Aikaisemmat kokemukset erikoislääkäreiden osalta ovat vaihdelleet suuresti. Joskus olen saanut "haukkuja, tuhahteluja ja toruja" kun olen kysellyt "tyhmiä", joskus on jäänyt fiilis että olen vain häiriöksi ja turhaan viemässä kallisarvoista aikaa, minä maallinen mistään tietämätön luulosairas otus. Joskus kohdalle on osunut mitä mukavin ja asiantuntevin ihminen joka on hoitanut asiat tavalla josta on jäänyt todella mukava fiilis.
Ajoin autolla Helsingin keskustan parkkihalliin ja kepittelin noin 200m käytävää hisseille. Hissillä oli jonkinmoinen hässäkkä. Hissin edessä polki paikallaan turhautuneen näköinen stressaantunut konttorirottalauma ympärille hermostuneesti pälyillen. Lähestyin keppeineni laumaa ja kysyin mikä hätänä. "No hissit ei toimi. Pitäiskö tässä alkaa jotain rappusia koluamaan? Tästäkö maksetaan kallista parkkimaksua?"
Lauma hälveni käytävää pitkin takaisin parkkihallille päin ja lähdin perästä, koska hallista oli päästävä pian ulos että ehdin tapaamiseen. Juuri kun olin päässyt takaisin infoluukulle sieltä ilmoitettiin että nyt toimii. Eikun takaisin sama reitti. Tässä vaiheessa kipeä polvi ja kepit alkoivat taas todenteolla ärsyttämään. Mielessä hiipi ajatus että ehkä se huippuasiantuntija toteaa magneettikuvista jotain positiivista, kuten "Ei täällä mitään siteitä poikki ole, tää tulee ilman leikkausta kuntoon"
Minuuttia vaille vastaanotolla. Selässä oli menossa hikikarpaloiden massalähtö niskasta vyötärölle ulottuvalla pikamatkalla.
Ortopedi oli aivan huippu tyyppi. Todella mukava ja sai koko polvivamman ja sen korjaamisen tuntumaan todella vähäpätöiseltä rutiinijutulta. Magneettikuvista hän totesi vammat ja näytti miten eturistiside oli hajonnut kappaleiksi ja näkyi mössönä polven välissä. Muista vammoista hän sanoi että ovat loppujen lopuksi melko vähäisiä ja että kierukan vamma on pieni. Voin siis käyttää polvea normaali arjessa ilman keppejä ja aloittaa kuntopyöräilyn heti. Kävimme läpi leikkauksen vaiheet katsomalla animaatiota joka oli havainnollinen ja selkeä. Lähtökohtaisesti homma tehdään ns. hamstring menetelmällä ja riippuen takareiden jänteiden vahvuudesta, otetaan yksi tai useampi pätkä josta uusi eturistiside tehdään. Suunnittelimme leikkausajankohtaa toiveitteni ja työtilanteeni mukaan ja varattiin ajankohta huhti-toukokuun vaihteeseen.
Tämän jälkeen kävimme läpi kuntoutusohjelmaa. Se aloitetaan huhtikuun alussa, noin kuukautta ennen leikkausta. Tarkoituksena on vahvistaa polven lihaksistoa mahdollisimman paljon ennen leikkausta (lähtökohta on jäätävän hyvä, mulla on ihan hullunhyvät jalkalihakset. :), mutta myös käydä läpi leikkauksen jälkeen tehtävät harjoitukset etukäteen. Näin pääsen testaamaan eri harjotteita ennen leikkausta ja tiedän hyvissä ajoin etukäteen mitä leikkauksen jälkeiset viikot ja kuukaudet tehdään. Ensimmäinen fysioterapiakäynti on ns. polviryhmä jossa on muita samaan operaatioon meneviä. Ihan huippua. Erittäin positiivinen kokemus siis. Luottavaisin mielin odotellaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti